Kurorëzim tematik në stilin e Luftës së Yjeve…Illusion- Olivera Docevska

19510310_10213743222043222_8294862933318436881_n (2)

DOCEVSKA OLIVERA , born  in Kumanovo, Republic of Macedonia.

Attorney at law(lawyer)  , human rights activist &specialist, magistrate on Master studies on International  relations  and diplomacy, president and establisher of human rights association Justicija,poet,translator,publicist, essay writer.
Member of the Writers’ Association of Macedonia from 2012,  from 2014 President  of Statutory committee of the Association, member of the Parliamentary Committee of the Association, and a member of the Association of Translators of Macedonia.
Poetry: Illusion of a  Dream” Edition 4/4, New Poetics Belgrade, is  issued in 2011 (in Macedonian).
Orange - 2013 (in Macedonian) Sonchica- Sunflower – Suncokret, 2013, three lingual  edition (Macedonian, Serbo-Croatian, Slovenian),  “ One moment in time” 2015 ( Macedonian language), Flowers of illusion”2014,(Slovenian language).
Anthologies: “To the South, to the south, I have saw poems, Panorama of new Serbian poetry, and poetry from other countries “ (anthology of recent poetry from Serbia and other countries), 2013, Ministry of Culture of Serbia, Slovenian, “Anthology of new Macedonian poetry  – “Children of the Sun “, 2014, in Slovenian.., “ It is my last silence” Olivera Docevska and Elena Prendjova, 2016, Antology of contemporary Macedonian poetry, Antology of contemporary Macedonian poetry “Far away to the West” in Taiwan.
Prose: “First try”  2013, the Serbo- Croatian
AwardsDays of Branko Miljkovic”, 5th (fifth) place, Charter for Special Merit for the song Ode,  poem on Macedonian language- 2012 ; Queen Teodora- 1st (first) place, “Days of Branko Miljkovic”, Nish Serbia 2013; Eighth Slovenian crochet days, 4th (fourth) place, Ziri Slovenia, poetry published in Slovenian jazik- 2014,; enters between 87 nominated  books in the region for the award Aleksa Santic – 2012, The special recognition on the “Trireme of  Ionian  poetry” - Albania, 2015
Collections/almanac – released tracks: Proceedings of authors from the Balkan region, Almanac 2, the publishing house New Poetics of Belgrade – 2011, Macedonian, Proceedings “Among the world-two Remembering Branko Miljkovic.” – 2012, the Macedonian anthology “Among the two world-Remembering   Branko Miljkovic. “- 2013, the Croatian, Proceedings – Riot of Balkan woman – Internet edition, 2013, the Croatian, 100,000 Poets for the changes the Internet 2012
And more.

Her poems are published on internet magazines:

Lirik.si- Slovenia, Locutio.si – Slovenia, Diogen Magazin- Bosna and Hercegovina, Makedonika .mk – Macedonia,Plovdiv.lt And many hard copies magazins. Translated in English, Spanish, Serbian, Bosnian, Slovenian, Albanian etc.

20597458_10214175021757945_3304848259040176454_n (2)

Olivera Docevska, vjen në Mearteka Literary me një cikël poetik , shqip, maqedonisht dhe anglisht.

 ********************************************************************************************************

DY JANARI (QË NGA 2. 1. 2016)

 

Dy janar… dymijë e gjashtëmbëdhjeta,

Një e dyzetepesë është ora, ditë e bukur me diell,

Dikush udhëton… dikund…

Dalaj Lama akoma është në TV

Rritet dhe mplaket

Me porosinë simbol

Për luftën e cila vazhdon

Nga të vegjlit e të keqtrajtuarit.

Të viteve ’60,

Vivaldi nga dimri, amshueshëm,

Seç ua ruan notat.

Katër stinët e motit

E nisin ciklin

Që zgjat pafundësisht,

Si edhe shtatë ditët

Që vazhdimisht përsëriten çdo orë,

Duke nisur nga e hëna

E deri te e diela…

Shtrausi dhe i biri, Danubi,

Sërish

Janë në krye të Vitit të Lumtur të Ri 2016.

Dje ishte dita e Koncerit të Vitit të Ri

Dhe Filharminia Vjeneze në pikë të drekës ia dha

Xhenis Xhoplin

Edhe 46 vite pas vdekjes, po shitet shkëlqyeshëm

Për një milion e tetëqind mijë dollarësh,

E tek ne, bien seç bien sazet,

Ç’hare e madhe!

Ik koha dhe ngjarjet ikin

Përsëriten

Mu si edhe vlerat

Askush nuk i harron…

…Dhe luftë, luftë gjithandej…

Tema Amerika kundër Rusisë

Asnjëherë s’pushon,

Të duket sikur po nis Lufta e Ftohtë

Dhe cikli i 50 viteve

Seç më fliste im gjysh…

Të duket sikur lajmet për çdo vit

Me dekada përsëriten të njëjta mu si edhe modat,

Askush nuk sjell asgjë të re,

Gjithçka ngjet si më parë, pos,

Pos…

Lindja, veçanti paraqet,

Që të kuptojmë se,

Të dashurosh dhe të dashurohesh – lumturi është,

Jo që urim për Vitin e Ri

Ta shikosh Ditry Dancing për sa e sa herë

Me nënqeshje, si përjetim të papërsëritshëm,

Dhe, vetëm natyra nganjëherë

Nuk do të vijë vetëm që të dënojë ose shpërblejë,

Zogu dhe pëllumbi në degë të tunden

Pastruesi, i ngrirë, t’i fshijë rrugët,

Duke mbajtur fëmijën për dore, i buzëqeshur,

Më Dy Janar të vitit 2016.

 

ВТОРИ ЈАНУАРИ (2016-ТА..о.д.02.01.2016)

Втори јануари е …две илјади и шеснаесеттата,
еден и четириесет и пет ,убав сончев ден,
некој патува…некаде…

Далај Лама е сеуште на ТВ,
се расте и со него старее,

како порака симбол
за борба која вечно трае,
на малите и обесправените.

Тематска венчавка во
стил на Војна на ѕвездите,
од 60-те,
Вивалди безвременски на зимата
и ги поддржува нотите,

четирите годишни времиња
го започнуваат циклусот
кој вечно трае,

како и седумте дена ,
кои бесконечно се повторуваат во часовите.

започнуваат со понеделник,
а завршуваат со недела…

Штраус и неговиот Дунав син

повторно
на шпицата за Среќна Нова 2016 година.
Вчера, беше денот на Новогодишниот концерт
и Виенската филхармонија,точно напладне…

Џенис Џоплин,
46 години по смртта одлично се продава,
за милион и осумстотини илјади долари,

А кај нас свират, свират чалгиите,
се весело е ?
Оди  времето и настанот
кој се повторува
како вредностите,
кои никој не ги заборава…

…и војни, војни , насекаде,
расправата Америка наспроти Русија,
никогаш не се заморува,
на повидок е нова Студена војна,
и циклусот од 50 години
за кој дедо ми говореше…

Чиниш ,вестите секоја нова година
со децении исти се,како и модата,
никој ништо ново не создава,
чиниш се веќе видено е, само ,
само…

раѓањето, единственост е,
за да знаеме дека ,
да љубиш и да бидеш љубен, среќа е,
не – новогодишното честитање,

da го гледаш Dirty Dancing по којзнае кој пат
со насмевка, како, незаменливо доживување,

И само природата понекогаш
снег не ќе донесе,за да казнува или наградува,
врапче и гулаб на гранка се нишаат,
чистачот измрзнат ги мете улиците,
држејќи го детето за рака, со насмевка,
на Втори Јануари 2016 –та.

20375810_10214104741080972_8725887515005194809_n (2)

SIDO  QË TË JETË… (12.02.2016)

 

Nëse ma thyen zemrën

Dhe e fshin buzëqeshjen

Pas syve të zinj e të thellë,

Lutja për ty nuk do të prajë…

 

Dhembja do t’i mbulojë

Të gjitha ngjyrërat tokësore të fytyrës nga rrufeja,

Dielli në flokë nuk do të nxihet

Si natë e zezë
Edhepse netët do të jenë të shqeta, të gjata,

Tepër të gjata e pa ëndrra…
Jo, unë s’do të ta kthej me të njëjtën forcë.

Diçka e këtillë nuk ekziston

Kur pret shumë,

Kot, marrëzishëm, heshtja

Me fjalë tek sulmohet.

Jo, nuk do të paraqitem.

Fjala me fjalën, syri me syrin

Kurrë s’do ta mbushin njëri-tjetrin

Dhe kishë prej lotësh

Prej gurësh do bëhet…

Gjithçka do ta marrë era

Vetëm në gurin e mprehtë në breg, lisi i vetëm,

Do të dridhet me krenari, por

Edhe mendimi akoma

Do të mbartet me të Nesërmen

Sado që Nesër s’do të ketë

Gjithçka do të jetë vetëm Dje.

Shtatë brigje dhe shtatë lugina

Edhe Nesërmbrëma

Do të fsheh diçka

Që kurrë s’do ta kesh ti

Dhe përherë do të të mungojë..,

Nesra do të jetë ditë e re,

Ec e dije ç’do të sjell Nesra

Çka është e shkruar si fat.

Jo shumë larg, në Mars,
Si yll më i ndritur.

Vulosur me puthje.

 

(Përktheu Nehas SOPAJ)

 

КАКО И ДА Е… (12.02.2016)

Ако го скршиш моето срце
и ја избришеш насмевката
зад темните длабоки очи,
молитвата за тебе нема да престане, да …

Тагата, не ќе ги прекире
сите земјени бои на виножитото, од лицето …
Сонцето во косата нема да потемни како
темна ноќ,

иако ноќите ќе останат немирни, долги,
премногу долги … без соништа …

Не, јас не ќе ти возвратам со иста сила.
Такво нешто не постои кога
чекаш предлого,
залудно е, глупаво, тишината
со збор да се удира …

Никогаш, не ќе се јавам.
Збор со збор, очи со очи,
никогаш нема да се исполнат, едни во други …
и црквата од солзи,
ќе стане камен …

Се ќе замине со ветровите,
само на остриот камен на брегот, осамениот даб,
гордо ќе се ниша, сепак …
И мислата, уште
ќе биде опседната со Утре …
иако Утре нема да постои.

Тоа секогаш ќе биде Вчера.
Седум рида и седум долини,
и Утревечер,
ќе кријат она што
никогаш не ќе го имаш и
секогаш ќе ти недостасува…

Утре ќе биде нов ден,
кој знае што носи Утре,
и што во судбината е запишано.
Не толку одамна , во Март,
како најсветлата ѕвезда.
Запечатена со бакнеж.

20604277_10214198036333295_8309921999265291719_n

ILLUSION… (13 August 2016, 19:20)

I appeared out of the darkness like a ray of light,
to give you back illusions and dreams.!

Said Darkness and she seized everything

in her nothingness and false glory.

Nobody recognized her…

Day by day, hour by hour, minute per second

crazy, cool,

She closed their eyes, embraced them with
dark copra to not see the light of the
sweetly sounding words.

Like the plague, eat them up,

those little children’s dreams and illusions,
that remained.

It’s relatively that little what remained,

I am here to change your world, she said..

Floods them , destroyed them
by a whirlwind away, blow away.them…
She ordered!

Human heat at the time of cholera

is possible in just about half a century, few months,
and days without hours.

 

Not evaluated and not undervalued.

Evil, more or less, however, is evil.

Don’t Trust in the dark, don’t love her as Light
when she’s coming.

 

(Translation on English – Olivera Docevska)

 

 

ИЛУЗИЈА… (о.д.13-август 2016, 19.20)

Се појавив од темнината , како зрак светлина,
за да ти ги вратам илузиите и соништата.

Рече Темнината и обзема се
во своето ништавило и Лажен сјај.

Никој не ја препозна.

Ден по ден, час по час, минута по секунда,
луда, студена,

Го затвори очите, ги прекри со
копрена, за да не се види светлината од
милозвучните зборови.

Како чума , ги разјаде,
оние малку детски соништа и илузии,
кои останаа.

Зеде се, релативно е она малку кое остана.
Наивните верувања и очекувања.

Потопи, уништи, со виор однесе,одвеа.

Човечка топлина, во време на колера,
можна е по точно половина век, неколку месеци,
и денови без часови.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>